Kärlekens frukter
Jag har gett mig ut på en upptäcktsfärd i min egen absoluta närhet. Fysiskt är min resa bara på några få meter, men det finns så fantastiskt mycket att upptäcka. Sommartid är färg och formrikedomen överväldigande, medan upplevelsen är mer sparsmakad vintertid. Men när man tittar närmare efter finner man de vackraste färger även om de är målade med en dovare palett. Och former som är starkare och tydligare än under sommarens fägring.
Vad som är levande eller dött kan vara svårt att urskilja i naturen. Det som tillsynes är vissnat och livlöst kan vara full av frön färdiga till nytt liv. Och det som blommar stolt kan vara det sista desperata försöket till fortplantning. I det vissna och förmultnade spirar snart nya växter i ett evigt kretslopp.
Våra trädgårdar ansas, putsas och allt som antyder livets naturliga förgänglighet plockas bort. När bladen på blommorna i vasen visar hela sin palett av färger ligger de förmodligen redan i soporna. Det saknas tålamod att se även det som inte längre är i sin fulla prakt. De små färgskiftningarna i de vissnade kronbladen, bladens färgställning som går från grönt till brunt och de mogna frukternas former. Allt är ett fantastiskt skådespel, mitt för våra ögon, men som vi oftast väljer att inte se. Kanske påminner det oss om vår egen förgänglighet?
Många har använt sig av naturen som metafor för liv och död, lycklig och olycklig kärlek, sorg och förtröstan. Växterna får beskriva känslor och naturens utseende används som liknelser vid beskrivning av mänskliga former. Men vi identifierar oss också med växter. Man känner sig lite vissen, ruttnar om det går en emot, barn är som liljeknoppar och gamla som russin. Vi är närmare naturen i vårt dagliga liv än vi tror.
Med teknikens hjälp kan man nu se växternas mest intima detaljer, ned till minsta atom, men man behöver inte söka så djupt för att bli gripen. Ingen av de här bilderna innehåller detaljer som man inte kan se med blotta ögat. Växterna är heller inte ovanliga på något sätt, utan växer vilt eller kan odlas i vårt klimat. I vissa fall är det vanliga krukväxter som vi alla känner. Det finns en glädje i att upptäcka något nytt i sin egen närhet, i det enkla och vardagliga som är så sällan beskrivet.
Edvard Koinberg
Utställningen kan bokas på:
Recentioner:
Reutlinger Tagblatt , April 2012
Reutlinger Generalanzeiger, April 2012
Schwäbisches Tagblatt, April 2012